Montag, 24. November 2014

Mérsékelt demokraták helye a kortárs politikában - Magyarország politikai útvesztője


Tisztelt Olvasók!   Kedves Érdeklődők!


Magyarország átalakuló helyzetbe került, amely következtében a társadalom önvédő reflexei a magyar politikában legyengültek.

Átláthatóság és társadalmi valós párbeszéd hiányában a politikai útvesztőben több kijárat rajzolódik fel - emberek, családok, társadalmi csoportok káraival.


Véleményszabadság és a kortárs politika az, amely a politikai zsákutcák elkerülését szolgálhatja.

A mérsékelt demokrata politikai gondolkodás jól körülírt, történelmi hagyományokkal bír és semmilyen más politikai műhellyel, párt ideológiai logikával nem összetéveszthető.


Gazdasági válság következményei, a 2004-től elkezdődött politikai morális határvesztés a társadalmi csoportok átrendeződését jelentette.


A rendszerváltás kori pártoktól függetlenül a feltörekvő középrétegek, alkalmazottak, fiatalok, egyetemisták,vállalkozók, modern családok, migrációra kényszerült magyarok politikai érdekeit és céljait fogalmazzák meg a mérsékelt demokrata értékek, vállalt politikai vélemények.



Mérsékelt demokraták politikai helyzete a korszerű, a kortárs középpárt lehet, egyben a radikális megnyilvánulásokat távol tartó, konstruktív mérsékelt liberális, mérsékelt demokrata politikai irány.

Magyarországon a politikai bal - jobb skálán a mérsékelt demokratákkal távolságból szomszédos politikai formációk balról a PM Párbeszéd Magyarországért, Együtt, Szociáldemokraták, míg  jobbról a MOMA, KDNP, JESZ. Radikálisnak tekintik és elhatárolódnak a DK, FIDESZ, JOBBIK, Liberálisok meglévő pártjait.

Politika útvesztői a rendszerváltás óta új politikai gondolkodást hoztak létre - ez a mérsékelt demokrata politikai gondolkodás.


Liberalizmus radikális fokmérőjét tekintve a mérsékelt demokraták nem számítanak klasszikus konzervatív politikai platformnak, politikai besorolásában középerő. 

Olyan politikai közép képviselete, amely a radikális liberalizmusnál jóval mérsékeltebb, de liberális elveket képvisel, radikális demokratáknál mérsékeltebben, de demokrata gondolkodással, kiemelten megőrizve a magyar kultúra, magyar hagyományok értékeit. 

Európai közösséget vállaló korszerű patrióta gondolkodású, magyar érzelmű politikai gondolkodás a mérsékelt demokrata politikai gondolkodás.




Mérsékelt demokraták a rendszerváltás óta bekövetkezett átalakulások során kiépülő új középosztály, feltörekvő középrétegek, modern bérből-fizetésből élők, kisvállalkozók, kistermelők korszerű politikai véleményközössége, pragmatikus értékhordozója.


Gondolkodjon Velünk!  Alkossunk és mondjuk el véleményünket közösen!